Updates from GNCB

CT Cancer Foundation Headquarters Nears Completion

  • By GNCB
  • 24 Jul, 2017

Old Saybrook, CT

The Connecticut Cancer Foundation Headquarters in Old Saybrook, CT is close to completion. The Headquarters is GNCB’s latest “hometown” project. Throughout our 52 years in Old Saybrook, our structural engineers, geotechnical engineers, and historic preservationists have been involved in numerous Town projects including the elementary, middle, and high schools, the Katharine Hepburn Cultural Arts Center, the stabilization of the Town Dock, and various residential projects.

The CT Cancer Foundation Headquarters consists of a 4,400 square foot addition to the Sanford House, an early 19th-century, timber-framed home. The addition consists of reinforced concrete foundations supporting a steel-framed first floor and a wood-framed superstructure.

GNCB designed a strong-back system for the perimeter of the Sanford House to allow removal of the first floor framing and increased headroom for the new Headquarters. The original House’s chimney was removed at the interior of the building and is supported and stabilized with a new engineered wood framing system.

GNCB served as Structural Engineer of Record for the Headquarters. Additionally, our firm provided historic preservation and special inspection services for this project.

Architect: Point One Architects

Construction Manager: Enterprise Builders, Inc

The CT Cancer Foundation HQ incorporates the historic Sanford House’s exterior into the new construction. (Rendering by Point One Architects)
The new structure is a single-story building with a full-depth basement and is constructed with steel and wood framing with reinforced concrete foundations.
The new building has a full-depth basement providing conference room space and mechanical rooms for the CT Cancer Foundation.
The Headquarters Lobby consists of a double height corridor with a clerestory. The structure is framed with timber I-joists and wood bearing walls.
GNCB’s strongback design allowed for a double-height space within the original Sanford House.
CT Cancer Foundation Headquarters’ south façade.
CT Cancer Foundation Headquarters’ east façade.
By GNCB 17 Nov, 2017

GNCB attended the ribbon cutting ceremony for the Sayebrooke Village Elderly Housing Expansion project this month. The project broke ground earlier this year and now contributes an additional 15 units to the highly popular complex on Sheffield Street.

The buildings are a mixture of single- and two-story wood-framed structures on concrete slabs-on-grade. GNCB provide structural engineering and geotechnical engineering services for the project. The expansion was a Connecticut Housing Finance Authority (CHFA)-funded project.

Architect: Wiles + Architects

Contractor: Haynes Construction

By GNCB 14 Nov, 2017

Ms. Zoe Laird of Ohio has been hired as a Design Engineer at GNCB. Ms. Laird graduated from the University of New Haven (UNH) this May with a Bachelor’s of Science in Civil Engineering.

As a student, Ms. Laird was an active member of UNH’s student chapter of the American Society of Civil Engineers’ (ASCE) Concrete Canoe team, and was a member of the student chapter of the Society of Women Engineers (SWE).  

Ms. Laird’s senior design project was to design a four-story steel-framed boutique hotel with an underground reinforced concrete parking garage for UNH’s Hospitality and Tourism department. She performed much of the structural analysis and structural design for the building, and performed hand calculations to verify the computer model.

Past work experience includes an internship with the Ashtabula County Engineer’s Office in Jefferson, OH; tutoring entry-level engineering courses at UNH; acting as counselor for Camp GEMS (Girls in Engineering, Math, and Science) at Ohio Northern University; and several summers at YMCA Camp Fitch holding various positions including Tech Focus Counselor.

By GNCB 30 Oct, 2017

Amy Jagaczewski , GNCB Engineer, attended this year’s Association for Preservation Technology International (APTi) Conference in Ottawa, Canada . This year’s conference, themed CAPITALizing on Heritage, was a joint conference between APTi and The National Trust of Canada in honor of Canada’s 150th Anniversary. Approximately 1100 delegates from over 20 countries attended, including engineers, architects, preservationists, owners, historians, students, craftspeople, and technicians.

The APTi Conference offered professional development opportunities sorted into seven tracks depending on attendees’ backgrounds and interests. Ms. Jagaczewski attended presentations on the investigation, analysis, planning, and design of heritage structures as well as case studies on successful implementation of structural and preservation engineering principles. Topics directly corresponding with current GNCB work included reversibility of retrofits for exposed structural framing, management and assessment of historic coastal structures, and practices for analyzing unreinforced masonry buildings in moderate seismic zones.

By GNCB 18 Oct, 2017

The Northampton Community Arts Trust began occupying their newly renovated building at 33 Hawley Street in Northampton, MA this fall. The prefabricated metal building was originally built in the late 1980s and required structural upgrades to support the new use and energy-efficient design. The 25,000 square foot building will be used by the Trust to support education, rehearsals, and performances for varying forms of art.

GNCB provided structural engineering and geotechnical engineering services for this project during the initial investigation, design phases, and construction phases. Structural work included supporting new design features as well as addressing deficiencies in the existing gravity and lateral framing systems for modern loads. Geotechnical investigations included interior soil excavations to confirm the layout of existing foundations and subsurface characteristics for the installation of a new elevator pit.

Improvements to the roof framing involved the addition of 50-foot long steel trusses supported on new steel columns at the centerline of the building. The new steel off-loads the original steel bent frames to meet modern building loads and allow the installation of solar panels and a future suspended catwalk system for the black box theater. Steel x-braces were installed between the new and existing perimeter building columns to improve the building’s lateral system. GNCB also provided structural designs for the monumental stair and mezzanine and the new front entrance vestibule.

Architect: Thomas Douglas Architects

Contractor: D.A Sulivan & Sons, Inc.

Steel Fabricator and Erector: Dublin Steel Corporation

More Posts
Share by: